Bijen versus Hommels

Een veel voorkomende vraag bij de bestuiving van gewassen: “Wat is de argumentatie om bijen te gebruiken i.p.v. hommels?” Hierover circuleren diverse halve waarheden en willen wij u graag van een objectief advies voorzien.

Voordelen bijen:

Bijen zijn bloemvast, in tegenstelling tot hommels.

bij003

Dit houdt in dat één enkele bij tijdens zijn fourageer vlucht, alleen één specifieke bloemsoort bezoekt. Hierdoor wordt alleen stuifmeel overgebracht naar de stamper van een bloem, waarbij vruchtzetting kan plaatsvinden. Het is tenslotte niet zinvol om van een kastanje bloem naar een courgette bloem te vliegen, omdat hier toch geen vruchtzetting kan plaatsvinden.
Hommels vliegen niet gericht naar één soort bloem en vliegen van b.v. een liguster naar een aubergine bloem en vervolgens naar monnikskap. Aangezien de meeste kassen niet hermetisch gesloten zijn, vindt er dus met het gebruik van hommels regelmatig zinloze bestuiving plaats, wat ook niet leidt tot vruchtzetting.

Bijen bevliegen alleen de bloemen, als deze “rijp” zijn om bevlogen te worden.

Ze voelen als het ware aan het op dat moment van de dag heersende klimaat, of de stampers en helmknopjes rijp zijn om bevlogen te worden.

Hommels doen dit niet en bevliegen gewoon alle bloemen de gehele dag door, waardoor bij teveel hommels t.o.v. het aantal bloemen op dat moment, zelfs onrijpe bloemen open gebeten worden, om toch bij de nectar en/of stuifmeel te komen. De reden hiertoe? Gewoon omdat bijen een heel grote voorraad aan honing en stuifmeel in hun bijenkast hebben, omdat ze gewoon zijn een voorraad voor de hele winter aan te leggen. Ze hebben dus voldoende buffer om het vliegen een paar uur of zelfs dagen uit te stellen als bloemen niet rijp zijn
Maar, als de bloemen rijp zijn, vliegen ze altijd.

Hommels zijn meer opportunisten en fourageren voor de voet op en leggen geen noemenswaardige voorraad aan. Ze overleven als geheel volk de winter niet, alleen de jonge koninginnen overwinteren en starten in het voorjaar een nieuw nest.

Bijen kunnen “pieken”.

Als er in een paar dagen tijd ineens heel veel bloei is, zijn bijen in staat hierop massaal te reageren, omdat een bestuivingsvolk uit ongeveer 20.000 bijen bestaat en een hommels doosje uit 150 exemplaren. Natuurlijk kan je dan een groot aantal hommel dozen bijplaatsen maar dan kan het een paar dagen later, bij minder bloei, de eerder genoemde overbevlieging plaatsvinden. Met als gevolg schade aan het vruchtbeginsel. Dit geeft scheve, onregelmatige vruchten, die ook nog eens gevoeliger zijn voor b.v. bloem botrytis en andere ziekten, die deze invalspoorten kunnen gebruiken.

 

Voordelen hommels:

Hommel

Hommels vliegen ook bij lage temperaturen, redelijk wat wind, lichte regen en minder zon licht!
Jammer, dat zijn nu net de omstandigheden, waarbij de bloemen niet “rijp” zijn. Kortom de bloemen worden wel bevlogen maar bestuiving vindt er niet plaats.
Het enige relevante argument om hommels t.o.v. bijen in te zetten is, dat er vroeg in het voorjaar als de dagen nog kort zijn en vaak ook overdag weinig licht is.

De enkele bloemen die dan rijp zijn, er treedt dan een zgn noodbloei op, omdat de plant dan gedwongen wordt om te bloeien, wel bestoven worden door hommels.
Hommels kunnen onderling niet communiceren en elkaar dus ook niet vertellen, waar op dat moment het meest interessante (veel nectar en/of stuifmeel) voedselbron zich bevindt.

Vaak in de maand mei vindt er in de natuur een uitbarsting plaats van bloeiende stuiken, bomen en planten, Het kan dan gebeuren dat de bijen i.p.v. op de courgette vliegen, buiten de kas hun kostje bij elkaar gaan scharrelen.

Toch is dat een sporadisch fenomeen, omdat de courgette bv gedurende de ochtend bloeit (van 07.00-11.00) om vervolgens te verwelken als zij niet bestoven is. Buiten bloeit er op dit tijdstip van de dag, onder invloed van de hoge luchtvochtigheid in het voorjaar, nog weinig. Tevens is dit eenvoudig op te lossen door de volken die buiten de kas fourageren, kosteloos te laten vervangen door uw imker.

Zoeken

Bijen-weetjes

  • Een winterbij kan 9 maanden oud worden.
  • Een zomerbij wordt tot 6 weken oud.
  • Een koningin kan 5 jaar oud worden maar wordt meestal al eerder vervangen.
  • Een bij vliegt in haar leven 800 km.
  • Een bijenvolk maakt per jaar 350 tot 500 gram was.
  • Een bij vliegt in 2 minuten 1 km.
  • Voor 1 theelepel honing vliegt een bij de afstand Munchen-Moskou.
  • Zij maakt daarbij meer dan 1 miljoen tussenlandingen!

Contactgegevens:

Imkerij Westland Naaldwijkseweg 39 2691 RB 's Gravenzande 06-23869341
poker strategy