Bijenproducten

Honing

honing001Bijen verzamelen nectar. Nectar wordt door klieren in de bloemen van bepaalde planten, maar soms ook op andere delen van de plant, uitgescheiden. Nectar bevat diverse suikers, mineralen en sporenelementen. De nectar van de bloemen van verschillende planten heeft een eigen geur, smaak en kleur. Door het overtollige vocht te laten verdampen en bepaalde enzymen toe te voegen, veranderen de bijen de nectar in honing. Deze honing wordt opgeslagen in raten, en als de honing rijp is, worden de cellen van deze raten met een wasdekseltje verzegeld. Voor het maken van 1 kg honing hebben de bijen meer dan 4 kg nectar moeten verzamelen. Daarvoor moesten ze ruim 100.000 keer op en neervliegen van bloem naar kast en meer dan anderhalf miljoen bloemen bezoeken.

De imker neemt de verzegelde honingraten uit het volk, verwijdert de wasdekseltjes van de cellen, slingert de honing uit de raten, met behulp van een honingslinger (een soort centrifuge) en giet de honing tenslotte in glazen potten. Alleen wanneer de bijen in hoofdzaak hun honing van één bepaalde plant hebben verzameld, mag deze honing bijvoorbeeld fruit-, heide-, koolzaad- of klaverhoning genoemd worden. Anders moet op het etiket bloemen-, zomer- of voorjaarshoning vermeld worden.

De weggenomen verzegelde honing was bedoeld als wintervoorraad voor het bijenvolk. Daarom wordt elk bijenvolk in het najaar bijgevoerd met 12 kg in water opgeloste suiker of een kant en klare invertsuiker..

bijenwasBijenwas

Jonge werkbijen kunnen uit kliertjes aan de onderkant van hun achterlijf wasplaatjes uitscheiden (waszweten”). Daarvan bouwen zij hun zeshoekige cellen. De imker laat de bijen bouwen in houten raampjes, die hij voorzien heeft van een dunne wasplaat (‘kunstraat’) waarin het cellenpatroon is geperst, om het de bijen gemakkelijker te maken om een raat te bouwen, en ook omdat waszweten erg veel energie (= honing) kost. Nadat de raten enkele jaren gebruikt zijn, moeten ze vervangen worden. Deze oude donkere raten worden dan gesmolten en de was die er uit komt wordt gezui­verd. Van deze was wordt kunstraat, kaarsen of boenwas gemaakt. Bijenwas dient o.a. als grondstof voor gezichtscrème, glansmiddel bij snoepjes en medicijnen.

Bestellen

  • Geeft u hier bijvoorbeeld aan welk soort honing u wilt ontvangen, of dat u een emmer honing wenst i.p.v. een pot.
  • Dank voor uw bestelling.

Zoeken

Links

Contactgegevens:

Imkerij Westland Naaldwijkseweg 39 2691 RB 's Gravenzande 06-23869341
poker strategy